Tilvalg er ofte også fravalg

Hvad prioriterer du? I dit liv? Der er ikke noget rigtig eller forkert i de prioriteter vi foretager os i livet. Der er ingen der kan stille sig som dommer overfor de valg vi træffer, andet end os selv. Altså dagligdags prioriteringer. Jeg tænker ikke på forbrydelser eller lign. Det er en helt anden boldgade. Men ved et tilvalg er der ofte også et fravalg ved forskellige prioriteter. Det er en af de ting, vi for det meste selv er herre over. Nogle prioriterer materielle ting, andre at gå ud at spise og i byen, andre at rejse, nogle et lækkert sted at bo, nogle en stor dyr bil, et sommerhus eller lign., nogle at hjælpe deres børn økonomisk og nogle kan prioritere det hele. Sådan er det så forskelligt.

Uanset hvad, så er vores liv, fuld af prioriteter. Økonomien er også en stor faktor i det her. Da jeg var helt ung gik jeg meget op i design. Jeg ville gerne have Verner Panton lamper, musselmalet porcelæn, kunst m.m. Der havde jeg også et godt job, med en god løn. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke gjorde mig mere lykkelig. Derudover er jeg rimelig klodset, så jeg ville ærgre mig hvis jeg tabte en tallerken til måske 700 kr. Det er meget nemmere med melamin eller billige tallerkener fra Ikea. Det samme med designertøj. Mit tøj behøver ikke hedde Gucci, Carla du Nord, by Malene Birger osv.

Jeg går sjældent i byen og sjældent ud at spise. Det ville jeg selvfølgelig gerne oftere, men det prioriterer jeg fra, fremfor noget andet. Jeg er nødt til at prioritere ret så kraftigt eftersom jeg er på førtidspension. Jeg har så mange andre glæder i hverdagen, som jeg holder fokus på. F.eks. at jeg har energi når mine børn kommer hjem fra skole. At jeg næsten altid er hjemme og klar til at tage imod dem (og deres kammerater). Ikke at forveksle med, at kunne jeg vælge, så havde jeg mig et godt job jeg var glad for. Jeg kan ofte godt savne at have tilknytning til en arbejdsplads. At gøre en forskel og have gode kollegaer.

Jeg prioriterer mit hjem, som er mine børns og min daglige base. Huset er blevet total istandsat igennem de senere år. En vandskade gjorde at jeg fik nye gulve i hele huset, via forsikringen. Held i uheld, for det gjorde også at jeg var så heldig at jeg kunne få et nyt lækkert køkken der fungerer perfekt, da gulvet også blev fjernet i køkkenet. Køkkenet var dog ikke dækket af forsikringen, men Ikea har fantastiske billige, lækre løsninger.

Det ene badeværelse blev lavet for nogle år siden og det andet er lige blevet færdigt og de er lavet lige som jeg gerne ville have dem. De er lavet med hjælp fra håndværkere i vores omgangskreds og selvfølgelig med min fars uvurderlige hjælp til det praktiske og min mors gode idéer! Så det har ikke kostet en bondegård.

Derudover prioriterer jeg at rejse med mine unger. Det har ladet sig gøre med venner og families hjælp at vi var i Thailand i sommers. En oplevelse jeg gerne har villet give mine unger i mange år, som aldrig har været i østen, men som ikke har været økonomisk muligt. Jeg er så heldig at have venner der har flere huse i Thailand, som vi kunne låne meget billigt.

Lige om lidt drager vi ned i varmen igen, og mange vil nok tænke, hvordan kan hun det? Jeg føler mig ualmindeligt heldig, men jeg gør også en indsats i at spare. Jeg tænker meget over mine indkøb og sparer meget på mig selv. Jeg køber ikke dyre ting til mit hjem, men elsker enten at lave tingene selv eller finde dem billigt hvis jeg mangler noget. Jeg går sjældent til frisør, køber ikke dyr makeup, cremer eller parfume. Det ønsker jeg mig i gave, hvis det er. Jeg køber heller ikke dyrt tøj eller har diverse lån. Jeg har en billig bil der er betalt. Mine veninder og familie er fantastiske til at give mig oplevelser. Oplevelser som jeg selv prioriterer fra, men som jeg enormt gerne vil. F.eks. lækre kurser, spaophold, forkælelses middage m.m. Jeg har også nogle fantastiske forældre som vælger at give til min søster og jeg, så de kan se glæden i at vi får hjælp. De er en kæmpe hjælp, som gør mange ting mulige for os.

Vi tager jo så heller ikke på sommerferie i år. Ungerne rejser alligevel med deres far om sommeren. Jeg har mere brug for at rejse når det er koldt, hvilket gør godt for min krop. Og så er mine børn teenagere. Jeg ved ikke hvor længe de gider at rejse med deres mor. Lige nu vil de heldigvis gerne!

Samtidig er jeg ofte så heldig at tingene bare løser sig. At tingene lader sig gøre, på forunderlig vis. Jeg føler mig så rig og heldig. På alle planer. Jeg føler jeg har så mange muligheder og kan kun sige for ofte, at jeg har et fantastisk bagland og en skytsengel i verdensklasse.

Der er altid prioriteringer ved forskellige valg. I hvert fald hvis ikke man er økonomisk rig og ikke bare kan købe og gøre hvad man lyster. Jeg prioriterer ikke med hovedet under armen. Jeg synes jeg er forholdsvis fornuftig i mine valg. Jeg har ikke alle mulige lån. Jeg sparer meget på mig selv, for at give til mine unger. Det gør mig glad at kunne give dem oplevelser og et dejligt hjem. Det giver selvfølgelig også mig rigtig meget, sammen med dem. Oplevelser de forhåbentlig vil huske. Det vil jeg i hvert fald.

Husk at elske mens du tør det – og husk at leve mens du gør det. Citat Piet Hein

2 tanker om “Tilvalg er ofte også fravalg”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *